Overlay

Nieuws

Wanneer moet ik olie verversen van een Liebherr graafmachine?

Wanneer moet ik olie verversen van een Liebherr graafmachine?

Voor elke graafmachine, overslagmachine of grondverzetmachine is het belangrijk om tijdig de olie te verversen. Hieronder leggen we uit hoe dat in z’n werk gaat.

De functie van olie

Hydrauliekolie is essentieel voor een Liebherr. De olie wordt de hele machine rondgepompt. Denk hierbij aan de zwenkmotor, zwenkpomp, hoofdpomp, rijmotoren  en diverse cilinders. Alle onderdelen werken met dezelfde olie, uitgezonderd de eindaandrijving, de dieselmotor, zwenkkast, en versnellingsbak. Deze onderdelen bevatten een eigen olie.

Hydrauliekolie gaat in de regel 6000 draaiuren mee. Dit verschilt erg per machine en hoe de machine gebruikt wordt.

Hoe ziet u dat olie te oud is?

Vaak wordt olie uit voorzorg op tijd vervangen. Maar olie vervangen is kostbaar dus het is beter om te controleren of de olie werkelijk aan vervanging toe is. Ga als volgt te werk:

1.       Neem een proefmonster.

2.       Stuur deze naar uw onderhoudswerkplaats.

3.       Laat de ijzerwaarden en de viscositeit meten.

4.       Vervang de olie bij te hoge waarden

IJzerwaarden van uw Liebherr machine

Slijtage is onvermijdelijk bij gebruik van een machine. De fijne ijzerdeeltje komen bij het slijten in de hydrauliekolie terecht. Hoe meer ijzer er aanwezig is in de olie, hoe meer kans op slijtage. Laat uw olie tijdig vervangen als de ijzerwaarden te hoog zijn.

Viscositeit

Viscositeit zegt iets over de dikte van de olie. Als de viscositeit van de olie minder wordt verliest het zijn smerende eigenschappen. Daarom meten we de viscositeit als we iets willen weten over de houdbaarheid van de olie.

Op tijd de olie vervangen

Is er na het meten van de olie duidelijk dat de olie vervangen moet worden? Doe dat dan zo snel mogelijk om te zorgen dat uw Liebherr in topconditie blijft.

Meer tips nodig over onderdelen van uw Liebherr machine?

Houd ons blog in de gaten voor meer tips over onderhoud. Of schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Is een onderdeel toe aan vervanging? We hebben veel gebruikte Liebherr onderdelen op voorraad in onze webshop.

 

06-08-2019 08:48