Overlay

Nieuws

Vermogenstest voor gebruikte Liebherr motoren

Vermogenstest voor gebruikte Liebherr motoren

Als u een gebruikte motor koopt, wilt u zeker weten dat deze goed draait. Daarom leveren wij alle motoren met een testrapport. Wij testen namelijk iedere motor op onze speciale testbank, voordat deze verkocht wordt. Lees in dit blog hoe dit in zijn werk gaat.

Onze motortest

1.       We beginnen met een visuele inspectie van de motor.

2.       We monteren de motor op het testblok, sluiten de dyno (elektronische rem) aan en voeren een compressie test uit.

3.       Alle sensoren worden aangesloten (druksensor, temperatuursensor, toerentalsensor etc.)

4.       De eerste test is de duurtest. We laten de motor draaien met 30% belasting om deze op bedrijfstemperatuur te krijgen.

5.       Tijdens deze test is er een visuele inspectie. Zijn er bijvoorbeeld geen lekkages? Hoe is de carterdruk? Onze specialisten weten op dit moment al veel over de staat van de motor.

6.       De tweede test is de vermogenstest. Lees hieronder meer daarover.

7.       Het testrapport wordt uitgedraaid.

8.       Als er geen onvolkomenheden geconstateerd zijn, wordt de motor samen met het testrapport geleverd aan de klant.

De vermogenstest (dyno test)

Met de vermogenstest bepalen we of de gebruikte motor nog steeds hetzelfde vermogen levert als de fabriekswaarden. Dit is namelijk een goede indicatie of de motor nog geschikt is voor montage.

Een Liebherr motor is gemiddeld genomen afgeregeld op 2000 á 2100 toeren per minuut. We laten de motor bij de start vrijuit draaien op dit toerental. Daarna belasten we de motor steeds meer met de dyno (elektronische rem) welke we gemonteerd hebben. De motor zal steeds grotere hoeveelheden brandstof tot zich moeten nemen om bij de stijgende belasting op 2000 toeren te blijven draaien.

Op een gegeven moment zal de belasting zo hoog worden dat het toerental begint te zakken. Het motor vermogen zal nog toenemen tot een bepaald punt. Bij Liebherr motoren zit dit ongeveer op 1800 toeren per minuut. Als het toerental nog verder zakt, zal het vermogen ook zakken. Meestal stoppen we bij 1700 á 1600 toeren omdat we dan de piek al gemeten hebben en de Liebherr motoren niet in dit toerental gebied komen.

Deze waardes meten we

Tijdens het testen houden we alle meetbare waardes in de gaten. Hiermee kunnen we u goed vertellen wat de staat van de motor is. Denk aan waardes als:

-          Uitlaattemperatuur

-          Inlaattemperatuur

-          Koelvloeistoftemperatuur

-          Olietemperatuur

-          Brandstofdruk

-          Oliedruk

-          Inlaatdruk

-          Toerental

Hoe lees ik het rapport?

De grafiek die u ziet heeft 2 lijnen. U ziet het vermogen en het koppel van de motor bij een bepaald aantal toeren. U moet deze grafiek eigenlijk van rechts naar links lezen. Want we beginnen bij een vrije loop op 2000 toeren. Hoe meer er geremd wordt met de dyno, hoe meer de motor aan toeren inlevert.

Kan elke motor getest worden?

Nagenoeg elke Liebherr motor kan getest worden. De testbank is gebouwd om krachten aan te kunnen tot 7.000 nm. Omdat een test nooit langer dan 1 minuut met het hoogste vermogen draait zal de dyno zelfs bij grote krachten niet te warm worden.

Hoe lang blijven de gemeten waarden van toepassing?

Een testrapport is een momentopname. Bij gebruik van de motor zullen de waarden niet hetzelfde blijven. Want bij normaal gebruik slijt een motor en dat heeft invloed op de kracht die een motor levert.

Uniek in de wereld: dynotest voor gebruikte Liebherr motoren

Wij leveren alleen betrouwbare gebruikte Liebherr onderdelen. Daarom bieden wij deze service die uniek is voor tweedehands Liebherr motoren. Al onze motoren worden geleverd met een uitgebreid testrapport. Daardoor bent u verzekerd van kwaliteit en krijgt u zelfs altijd minimaal een maand garantie op de motor.

Wilt u meer weten over onze testen? Neem contact op met onze specialist of kijk in onze webshop voor ons totale aanbod aan gebruikte motoren.

06-08-2019 08:48