Overlay

Nieuws

Uw Liebherr gaat langer mee met deze onderhoudstips

Uw Liebherr gaat langer mee met deze onderhoudstips

Natuurlijk wilt u dat uw Liebherr machine lang meegaat. Wist u dat u zelf ook eenvoudige handelingen kunt doen om de machine in topconditie te houden? We geven hieronder vijf tips.

1. Tap elke week water af uit de brandstoftank

Een brandstoftank wordt warm tijdens het gebruik, waardoor er condens ontstaat. Dit water is uiteindelijk schadelijk voor uw machine. Denk aan groei van alg of bacteriën in de tank. Omdat water zwaarder is dan diesel, wordt neergeslagen condens altijd onderin de tank verzamelt. Dit kunt u eenvoudig aftappen met een tapkraantje onderin de brandstoftank. Wij raden aan om dit wekelijks te doen als u de machine intensief gebruikt.

2. Controleer maandelijks de slangen, motorrubbers en de kabelboom van uw Liebherr

Een regelmatige check van de machine is belangrijk. Loop eens om de machine heen en bekijk of er ergens slijtagesporen te zien zijn.

Waterslangen

Controleer of de waterslangen nog flexibel zijn. Als ze uitgedroogd en hard zijn, moeten ze vervangen worden.

Olieslangen

Ziet u een olieslang zweten? Dan is het tijd om deze eerdaags te vervangen, want dit is een teken dat de slang op het punt staat om het te begeven.

Motorrubbers

Controleer de staat van de motorrubbers. Zijn er scheurtjes te zien? Of vergaat het rubber al bijna? Vervang dan de rubbers zo snel mogelijk. Dit reduceert ook trillingen tijdens het gebruik.

Kabelboom

Controleer hoe de kabelboom loopt. Zijn er plekken waar deze kan schuren? Of zijn er slijtageplekken te zien? Door dit regelmatig te controleren voorkomt u dat de kabelboom daadwerkelijk kapot schuurt en helemaal vervangen moet worden.

3. Check het smeersysteem

Bij oudere modellen van Liebherr moest u zelf met een vetpistool langs de vetpunten om de smering bij te houden. Tegenwoordig gaat dit automatisch met het vetsysteem. Dit systeem heeft een centrale vetpot. Toch is het belangrijk om regelmatig het niveau van de vetpot te controleren. Zorg dat de vetpot altijd vol is. En controleer of het hele systeem nog goed werkt. Een onderdeel wat niet goed gesmeerd wordt, zal snel slijten.

4. Maak uw machine regelmatig schoon

Een schone machine is niet alleen goed voor de uitstraling. Een schone machine is ook goed voor de levensduur. Het is namelijk veel makkelijker een defect te ontdekken bij een schone machine. Denk aan een zwetende slang of een vetpunt wat niet goed werkt.

5. Welke bandenspanning heeft uw machine nodig?

Omdat de bandenspanning per machine en per situatie verschilt, wordt er nog wel eens makkelijk mee omgegaan. Terwijl er wel een belangrijke regel is: Zorg dat de bandenspanning in het linker en rechterwiel gelijk is. Een zachte band heeft namelijk een andere wielomtrek dan een harde band. Dit zorgt voor verschil in draaisnelheid van beide wielen.

Het differentieel krijgt het zwaar te verduren als het linkerwiel sneller draait dan het rechterwiel. Na een half jaar kan een differentieel al kapot zijn. Dan lopen de kosten op tot in de duizenden euro’s. Daarom mag er maximaal een tolerantie van 5% verschil zitten in de wielomtrek.

Let ook op het profiel van de band. Hier mag om dezelfde reden een maximale afwijking van 3-5% zitten tussen links en rechts.

Liebherr onderdeel versleten? Snel besteld in de Grovema webshop!

Heeft u tijdens een onderhoudsbeurt snel een onderdeel nodig? Wij hebben meer dan 10.000 onderdelen op voorraad in de webshop. Eenvoudig besteld en snel geleverd.

Heeft u vragen over onderhoud of over onderdelen? Neem contact op en we helpen u graag verder!

06-08-2019 08:48